Folie sedan 2004   100% onlinebutik   Beställ 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan
-Ditt gör-det-själv-alternativ online till det traditionella skyltföretaget!
0
Du är här:

Solfilm för fönster - Dämpar värmen och ljuset samt förbättrar inomhusklimatet

Solfilm på fönster
Med solfilm för fönster kan du enkelt och effektivt dämpa värmen och UV-strålningen som kommer utifrån. Dessutom kan du minska insynen så att du har ditt inomhusklimat för dig själv.
Det råder ingen tvekan om att solfilm för fönster har många fördelar. Du kan dra nytta av dem om du monterar filmen på dina fönster i ditt hem, ditt fritidshus, ditt kontor eller var det än är. Först och främst tar solfilm bort en stor del av värmen och solens skadliga strålar, och kan samtidigt förbättra inomhusklimatet i de allra flesta rummen.

Klicka på de olika varianterna för att se hur mycket ljusgenomsläpp och värmereflektion varje enskild solfilm har.

Vi rekommenderar generellt solfilm för utvändig montering, för att solfilmen ska fungera på bästa sätt.

Välj mellan

Solskyddsfilm för Utvändig Montering
Solskyddsfilm för Utvändig Montering
Vad är utvändig solskyddsfilm?Utvändig solskyddsfilm är en film som..
Se mer
Solfilm för Invändig Montering
Solfilm för Invändig Montering
För termofönster och enkelskiktsglas. FÅR INTE ANVÄNDAS PÅ..
Se mer
Solargard

Solfilm för fönster. Den här typen kan inte användas till bilar.

Dämpa värmen med solfilm på fönster

Om man har stora och klara fönster som är utsatta för solens strålar dagligen kommer man garanterat att uppleva ett nästan obehagligt varmt inomhusklimat. Det kan leda till stora olägenheter under de varmare årstiderna och därför kan det vara trevligt att få värmen dämpad lite. Lyckligtvis kan du göra det enkelt och billigt med solfilm på fönster, och på Foliekniven har vi ett antal alternativ som du kan välja mellan.
Du behöver nämligen inte spendera en förmögenhet på att installera nya fönster och heller inte dra för gardinerna för att göra rummet mörkare. Nya fönster kan vara oerhört dyrt och det är väldigt tråkigt att dra för gardinerna på en vacker dag. Speciellt när anledningen är att det är för varmt under sommaren. Man vill ju gärna kunna njuta av den när den väl är här.
Solfilm på fönster är en supersmart och billig lösning när det gäller att dämpa värmen. Du kan välja hur mörk din solfilm ska vara och därmed även hur mycket av värmen den ska dämpa. Ju mörkare det är, desto mer av värmen dämpas.

Öka insynsskyddet med solfilm på fönster

Samtidigt kommer solfilm i en något mörkare färg också att göra mer för att minska insynen, vilket kan vara önskvärt i vissa sammanhang. Om du har stora fönster kan det ibland kännas som att hela världen kan följa med i ditt privatliv genom att kika in. Och det känner man oftast inte för, varken hemma eller i stugan. Man vill gärna hålla sitt privatliv för sig själv.
Här kan solfilm för fönster också vara en bra lösning för att minska insynen. Ju mörkare solfilmen är, desto mindre insyn blir det. Du kan därför välja den perfekta balansen mellan insyn och den mängd ljus samt värme du gärna vill ha i rummet.
Det är också en tumregel att ju mer silverfärgad solfilmen är, desto mindre kan du kika in. Om du vill undvika det silverfärgade uttrycket kan du naturligtvis också välja en solfilm med frostat, sandblästrat utseende. Här tränger ljuset fortfarande in, men i gengäld är det inte säkert att du får de speciella fördelarna som annars finns med solfilm.

Se ut, men inte in?

På Foliekniven får vi ofta frågan om det är möjligt att få en solfilm där du kan titta ut men inte in genom fönstret. Svaret är tvetydigt, för det är både ja och nej. Detta beror på att du kan få en variant som kallas för one-way-mirror.
Denna solfilm fungerar för ändamålet på dagtid, där du kan titta ut men inte in. På kvällen förändras detta dock eftersom det finns mer ljus inuti än ute på grund av lampor, och då blir det faktiskt tvärtom: Nu kan inte du se ut, men människor kan kika in på dig.

Dämpa UV-strålning med 99% med solfilm

En annan stor fördel med solfilm för fönster är att du kan dämpa UV-ljus och strålningar från solen. Och så handlar det inte bara om en liten, obetydlig del, utan om hela 99%. Solfilm för fönster kan nämligen reducera upp till 99% av alla skadliga UV-strålningar från solen. Det är en stor fördel, inte bara för dig, din hud och ditt hår, men också för de föremål som kan finnas kvar i solen.
Har du till exempel upplevt att klädseln på dina möbler har bleknat i färg? Eller att en affisch eller ett konstverk har tappat sin charmiga glans? Då beror förmodligen på att det strålar sol och skadlig UV-strålning på dem genom fönstret. Du kan dock förhindra detta med solfilm, och det kan faktiskt hjälpa dig att ta bättre hand om dina saker så att de kan hålla mycket längre än du kanske annars förväntat.

Solfilm för fönster minimerar användningen av aircondition

Eftersom solfilm minskar värme och ljus kan du också minska din luftkonditioneringsförbrukning i hemmet. Det kan spara mycket tid och ansträngning, men det kan också märkas på plånboken. De mest effektiva systemen för luftkonditionering är inte särskilt billiga, men det är solfilmer för fönster!

Det kostar inte mycket att få några meter solfilm skickad till dig, och du kan ställa in den själv så att du sparar på montering. Så det är mycket billigare att använda film för att kyla ner rummet, och då är det också automatiskt mer hållbart. Luftkonditionering är något av en klimatbov, eftersom ett sådant system ofta kräver mycket energi. Med solfilm för fönster gynnar du således både dig själv, klimatet och din elräkning.

Få ett bättre och bekvämare arbetsklimat

Ett bra arbetsklimat är ett klimat där temperaturen är bekväm och där det är enkelt att koncentrera sig och fokusera. Detta är dock inte fallet om solen står högt upp och det blir för varmt. Det kan orsaka huvudvärk och göra det svårt att utföra arbete effektivt.
Lyckligtvis är det ganska enkelt och billigt att förbättra arbetsklimatet med hjälp av solfilm för fönster. Du kan njuta av filmen både i det större företag och på hemmakontoret. I själva verket kommer du sannolikt också märka det på arbetet, för det blir mycket lättare att vara produktiv när kontoret är svalt och behagligt.

Invändig eller utvändig montering av solfilm?

Vi rekommenderar generellt att du använder solfilm för utomhusmontering. Det beror på att det ofta är så solfilmen fungerar på bästa möjliga sätt. Det gör det för att solen reflekteras innan den har tid att värma upp fönstrets glas. Därför är det den mest effektiva lösningen.
Det är dock också möjligt att hitta solfilm för invändig montering om du inte har möjlighet att montera den utomhus. Vi har videor som guidar dig enkelt genom båda så att du inte gör några misstag. Det behöver inte vara svårt eller särskilt tidskrävande, och så länge du följer våra instruktioner bör det gå smidigt.
När du monterar din solfilm för fönstren själv sparar du de pengar du annars skulle ha spenderat på installationen och därför kan det vara fördelaktigt.

Alltid utvändig montering på lågenergiglas


Du bör vara medveten om att du endast får montera solfilm utvändigt på lågenergiglas. Annars kan du ha oturen att värmen fastnar mellan solfilmen och den energibesparande filmen. När värmen fastnar mellan glasen i fönsterna finns det en risk att glaset spricker, och detta ska naturligtvis försöka undvikas. Tänk därför på att du bara kan montera solfilm utvändigt på lågenergiglas.

Se varianter:
- Solfilm för Utvändig Montering
- Solfilm för Invändig Montering

FAQ om Solfilm för fönster - Dämpar värme

FAQ

Hur rengör jag mina fönster med solfilm?

OBS! TVÄTTA INTE FÖNSTREN UNDER DE FÖRSTA 30 DAGARNA EFTER INSTALLATION.

Här kommer några tips från vår leverantör av solfilm, Solar Gard:För att maximera livslängden på filmen, följ dessa instruktioner för hur du skall ta hand om filmen på bästa sätt.

  • Använd ALLTID rena och mjuka material vid rengöring och torkning av fönsterfilmen.
  • De flesta glasrengöringsprodukterna går att använda (medlet får ALDRIG innehålla ammoniak eller andra starka medel!). Det vi rekommenderar är att blanda lite diskmedel (ca 15 ml) med 1 liter fräscht och rent vatten.
  • En mjuk trasa eller en ren syntetisk svamp rekommenderas vid rengöring av fönsterfilm, både vid själva rengöringen. Använd en ny och ren mjuk trasa eller svamp plus gummiskrapa vid eftertorkningen.
  • För att undvika repor på filmen, undvik att använda borstar, skrubbsvampar eller rengöringsmaterial som eventuellt kan ha kontaminerats av smutspartiklar. Undvik även att tvätta insides- och utsidesfilmer med samma material.
  • Vissa typer av papperhanddukar kan ge repor på filmen, även på repskyddade filmer med hard coat beläggning. Du kanske inte ser dem direkt men i längden kan de göra skada på filmen och den kanske aldrig blir lika fin och blank som den en gång var.
Källa: Solargard
FAQ

Kan jag få en solfilm, var jag kan titta ut, men ingen kan se in?

Både ja och nej! Under dagstimmarna fungerar det bra. Där kan du se ut men inte in. På kvällen är det rakt motsatta. Där kan du inte se ut, utan endast se in!
FAQ

Kan man få en solfilm som inte är silverfärgad, och som man inte kan se in igenom under dagtid?

Nej - ju mindre silverfärgad en film är, desto mer kan man se in.
FAQ

Varför är det små vattenbubblor eller dimbildning under solfilmen?

Eftersom solfilmerna monteras genom s.k. våtmontering kan det kräva en viss tid för att all monteringsvätska har torkat. I kallare klimat och i solfattigare områden kan torktiden förlängas medan den kan förkortas i varmare och soligare klimat. Små vattenbubblor och “dimbildning” kan förekomma under torktiden men ingen panik! Detta är helt normalt och det kommer att försvinna då den torkat färdigt.OBS! TVÄTTA INTE FÖNSTREN UNDER DE FÖRSTA 30 DAGARNA EFTER INSTALLATION.

Källa: Solar Gard